Sted: Vitenparken, Ås
Produksjon av mathvete er viktig for selvforsyningsgraden, og produksjonen må være tilpasset både dagens og fremtidens norske klima, og behovene til norsk bakeindustri. Hva som er gjort og gjøres for å oppnå norsk mathvete av høy kvalitet er gjennomgangstemaet for dette seminaret.
Møtet arrangeres av Nofima. Se https://nofima.no/aktivitet/bransjeseminar-norsk-mathvete-muligheter-og-utfordringer/ for påmelding innen 15. mars.
Registrering og kaffe: 9.30 – 10.00
Velkommen ved forsker og professor Anne Kjersti Uhlen
Et historisk tilbakeblikk på utviklingen av norsk mathvete
Landbrukspolitikken fra 1970 med mål om selvforsyning og satsing på norsk mathvete v/Leif Forsell, LMD
Utviklingen av nye norske hvetesorter for å forbedre kvaliteten v/Jon Arne Dieseth, Graminor AS
Utviklingen av mel og melkvaliteter med økt innhold av norsk hvete v/Inge Sandven, Norgesmøllene
Fra tester i småskala til prøvebaking på industrielt nivå. Om oppbyggingen av forskningskompetanse på baking v/Ellen Færgestad Mosleth, Nofima
Utviklingen i baketeknologi – eksempler og smaksprøver av brød bakt i ulike tidsperioder v/Andre Løvås og Alf Nielsen, Nofima
Lunsj 11.30 – 12.15
Presentasjon av kunnskapen fra prosjektet Hvetekvalitet
Et oversiktsbilde ved Anne Kjersti Uhlen, Nofima/NMBU
Dyrkningsmiljøet betydning for glutenkvaliteten ved Ulrike Böcker, Nofima
Hvordan skjer oppbyggingen og nedbrytningen av glutenproteiner ved Shiori Koga, Nofima
Om sopp som bryter ned glutenproteiner ved Heidi Udnes Aamot, NIBIO
Liten sopp kan velte stort lass ved Ingerd Skow Hofgaard, NIBIO
Høy avling og kvalitet med riktig gjødslingsteknologi ved Krzysztof Kusnierek, NIBIO
Kaffepause 14.00 – 14.20
Norsk mathveteproduksjon – betydning, utfordringer og fremtidsperspektiver
Norsk mathveteproduksjon mot 2030 ved Lars Fredrik Stuve, Norske Felleskjøp
Paneldebatt: Kan norsk mathveteproduksjon «brødfø» Norges befolkning i framtida? Hva trengs av kunnskap, samarbeid og tiltak i verdikjeden?
Ordstyrer: Ingvar Hage, NIBIO
Deltakere:
Innledning fra debattantene:
Oppsummering og avslutning med noen ord om neste milepæl for kornforskningen ved Anne Kjersti Uhlen, Nofima/NMBU
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.