Prognose for tilgang og forbruk av korn pr november 2017

Hveteåker i Stjørdal 2017

Norske Felleskjøp har justert opp avlingsprognosen for korn, erter og oljefrø. Liten tilgang av matkveite gir auka importbehov.

Norske Felleskjøp har vedteke ny prognose for tilgang og forbruk av korn i sesongen 2017/2018. Prognosen er basert på kjende leveransar denne sesongen samanlikna med andel og kvantum av gjenståande leveransar i dei tre siste åra.

 

Prognosen gir ein samla tilgang til marknaden av 1 220 000 tonn korn og 14 000 tonn erter og oljefrø. Dette er 9 % over gjennomsnittet for dei føregåande fem åra. Prognosen inneber ei oppjustering av samla tilgang på totalt 46 000 tonn i forhold til prognosen i september.

 

Prognosen er grunnlaget for tildeling av importkvoter for mat- og fôrkorn som blir lagt ut for auksjon av Landbruksdirektoratet 24. november. Det blir foreslått import av 120 000 tonn matkorn i november av i alt 206 000 tonn for sesongen. Til kraftfôrindustrien er det foreslått å auksjonere ut 38 000 tonn i november, av i alt 268 000 tonn importbehov i sesongen. Vidare legg prognosen opp til auksjonering av 5 000 tonn oljefrø i november.

 

Det er prognosert overskott av matkveite og eit mindre overskott av matrug. Handteringa vil bli vurdert seinare i sesongen når prognosegrunnlaget er betre.

Kalender

9.30-15.30 14. januar 2019

Norske Felleskjøp, Schweigaards gate 34E, Oslo

9.00-16.00 31. januar 2019

Oslo Kongressenter

Siste nytt

Norske Felleskjøp har vedteke ny prognose for tilgang og forbruk av korn i sesongen 2018/2019.

Beredskapslagring av såkorn og matkorn kombinert med styrking av økonomien i kornproduksjonen er tiltak som Norske Felleskjøp anbefalte i høringen til Statsbudsjettet 2019.

- Årets avlingssvikt vil antageligvis redusere Norges sjølforsyningsgrad ned mot 30 – 35 prosent. Beredskapen på matkorn og såkorn bør styrkes. Det meldte Norske Felleskjøp i høringen om endringer i statsbudsjettet 2018 i forbindelse med tørken.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.