Kornavlinga kan bli god i år

Rådgiver i kornåker

Prognosen byggjer på estimat frå Norsk Landbruksrådgiving

Norske Felleskjøp reknar med at den norske kornavlinga kan bli god. Første prognose på 1,282 millionar tonn korn, erter og oljefrø er 3,4% over gjennomsnittet av avlingane i perioden 2014-2017.

Vedlagt følgjer den første prognosen for tilgang og forbruk av korn i sesongen 2019/2020. Prognosen for tilgang er basert på estimat av areal og avling pr. dekar.

Prognosen tilseier god tilgang av norsk korn og proteinvekstar; 3,4 prosent over gjennomsnittet av avlingane i perioden 2014-2017. Da er ikkje det svært dårlege året i fjor, med omlag halv avling på grunn av tørken, rekna med.

Behovet for å importere kornråvarer blir difor mindre enn vanleg. Andelen matkorn er sett med utgangspunkt i historiske data, men dette vil avhenge av at kornet kjem i hus i tide i vekene framover. Andelen hausta som matkorn er førebels usikker. Det er svært stor andel av kveiten som vart sådd i fjor (haustkveite) og det vil truleg bli overskott av desse sortane (klasse 4 og 5). Eventuelle overskott vil bli handtert gjennom marknadsreguleringa som overlagring til neste sesong eller som omdisponering til bruk i kraftfôr.

Forbruket av matkorn hos norske matmjølmøller går ned, særleg for matkveite. Også forbruket av kraftfôr går ned, men frå eit ekstra høgt nivå i 2018/2019.

 

Kalender

15.00-15.59 21. september 2020

www.fk.no

9.00-15.45 21. januar 2021

Oslo Kongressenter, Youngs gate 21, Oslo

Siste nytt

Omsetningsrådet har i dag fastsett omsetningsavgifta for korn i 2020/2021 til 1 øre pr. kg.

Ei kornavling på nesten 1,2 millioner tonn, litt over 5-årssnittet, og eit kraftfôrforbruk omlag som før. Det er den første prognosen for tilgang og forbruk av korn i sesongen 2020/2021 som Norske Felleskjøp har utarbeidd i dag.

Norske Felleskjøp har utarbeidd første prognose for priskurver for basisprisar ved noteringsanlegga for den kommande sesongen. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.