Beredskap på såkorn og matkorn bør styrkes

Lars Fredrik Stuve

Beredskapslagring av såkorn og matkorn kombinert med styrking av økonomien i kornproduksjonen er tiltak som Norske Felleskjøp anbefalte i høringen til Statsbudsjettet 2019.

- Årets tørke har avdekket at norsk kornproduksjon er sårbar, sa adm.dir Lars Fredrik Stuve i Norske Felleskjøp til Næringskomiteens medlemmer under høringen av Statsbudsjettet 2019 i Stortinget i dag.

- En kornavling tilsvarende 54 % av gjennomsnittet de siste 5 årene, gjør 2018 til et katastrofeår. Vi mener dette aktualiserer ytterligere samfunnets behov for å sikre kornberedskapen både gjennom styrket beredskapslagring av såkorn gjennom etableringen av et eget beredskapslager for korn og også gjennom å styrke kornøkonomien på gårdsnivå, sa Lars Fredrik Stuve. Han anbefalte følgende vedtak i Stortinget:

  • Bevilgningene til såkornberedskapen må styrkes i forbindelse med jordbruksoppgjøret 2019.
  • Av hensyn til nasjonal forsyningssikkerhet ber Stortinget om at etableringen av et beredskapslager for korn starter opp i 2019. Stortinget ber Regjeringen sikre finansieringen for oppstart i statsbudsjettet 2019. Stortinget vil fastsette endelig ambisjonsnivå for beredskapslageret når saken behandles høsten 2019.
  • Økte klimakrav for sektoren må følges med økt satsing på forsking og utvikling

Se Norske Felleskjøps skriftlige innspill til Statsbudsjettet med vedlegg

Kalender

8.00 7. juni - 16.00 9. juni 2019

Holt Gård i Vestfold

Siste nytt

- Vi har hatt en riktig arealbruk og arbeidsdeling mellom produksjonene, men kornarealene har minket kraftig siden 1991. Vi må snu denne utviklingen for å øke matproduksjonen på en bærekraftig måte, sier Per Christian Rålm i Norske Felleskjøp.

Siste oppdaterte prognose for tilgang av norsk korn stadfester tidlegare prognosar med tilgangen på 55 % av tilgangen sesongen før.

Tiden er nå inne for å satse spesielt på matbygg, og det bør staten støtte i årets jordbruksoppgjør.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.