Beredskap på såkorn og matkorn bør styrkes

Lars Fredrik Stuve

Beredskapslagring av såkorn og matkorn kombinert med styrking av økonomien i kornproduksjonen er tiltak som Norske Felleskjøp anbefalte i høringen til Statsbudsjettet 2019.

- Årets tørke har avdekket at norsk kornproduksjon er sårbar, sa adm.dir Lars Fredrik Stuve i Norske Felleskjøp til Næringskomiteens medlemmer under høringen av Statsbudsjettet 2019 i Stortinget i dag.

- En kornavling tilsvarende 54 % av gjennomsnittet de siste 5 årene, gjør 2018 til et katastrofeår. Vi mener dette aktualiserer ytterligere samfunnets behov for å sikre kornberedskapen både gjennom styrket beredskapslagring av såkorn gjennom etableringen av et eget beredskapslager for korn og også gjennom å styrke kornøkonomien på gårdsnivå, sa Lars Fredrik Stuve. Han anbefalte følgende vedtak i Stortinget:

  • Bevilgningene til såkornberedskapen må styrkes i forbindelse med jordbruksoppgjøret 2019.
  • Av hensyn til nasjonal forsyningssikkerhet ber Stortinget om at etableringen av et beredskapslager for korn starter opp i 2019. Stortinget ber Regjeringen sikre finansieringen for oppstart i statsbudsjettet 2019. Stortinget vil fastsette endelig ambisjonsnivå for beredskapslageret når saken behandles høsten 2019.
  • Økte klimakrav for sektoren må følges med økt satsing på forsking og utvikling

Se Norske Felleskjøps skriftlige innspill til Statsbudsjettet med vedlegg

Kalender

9.00-15.45 21. januar 2021

Oslo Kongressenter, Youngs gate 21, Oslo

Siste nytt

- Det er lite DON i hvete, litt i havre, og flest høye verdier i havre i Trøndelag, sier Marte Narvestad, fagkonsulent markedsregulering i Norske Felleskjøp.

Norske Felleskjøp gjev kompensasjon for omdisponering av eit overskot av 8 734 tonn matkveite klasse 5 til fôr.

I podcasten «Bak maten med Caroline» har Caroline Ålum Solberg besøk av fagsjef i næringspolitikk hos Norske Felleskjøp Per Christian Rålm, og tidligere leder i natur og ungdom Gaute Eiterjord.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.