Ber om 10 øre på kornprisen

Felleskjøpet Agri ber om en bedring i kornøkonomien i sitt innspill til jordbruksforhandlingene, med begrunnelse om at det er marked for økt produksjon av korn og proteinvekster både til mat og fôr. 

Felleskjøpet Agri SA er fra 1. januar 2021 markedsregulator for korn, og FKA har nå ansvaret for å gi innspill til jordbruksforhandlingene på kornområdet. I innspillet, som ble levert fredag, er det lagt vekt på behovet for en bedring i kornøkonomien. Det er etterspørsel etter mer hvete til fôr og mat og noe økt behov for havre. I tillegg er det ambisjoner om å øke produksjonen av norsk matkorn og proteinvekster både til mat og fôr.

 

Felleskjøpet Agri anbefaler en økning i målpriser på 10 øre per kg korn og en økning i arealtilskuddene differensiert på soner, til sammen tilsvarende 16 øre/kg. Andelen av inntekten som kommer fra tilskudd kan med fordel styrkes. Målprisøkningen forutsettes kompensert med prisnedskrivingstilskudd, slik at økt kornpris ikke gir økte kraftfôrpriser. 

 

Felleskjøpet Agri vil løfte fram fire satsingsområder for en utvikling av kornproduksjon:

  1. Innovasjons- og vekstsatsing for norsk matkorn
  2. Satsing på norsk fôr
  3. Klimasatsing i henhold til Landbrukets klimaplan
  4. Frakt som virkemiddel for distriktene

Hele innspillet er vedlagt.

Kalender

9.00-15.30 18. januar 2022

Oslo Kongressenter, Youngs gate 21

Siste nytt

- For andre år på rad aukar innhaldet av norsk korn i brød og kornprodukt. Norsk korndyrking har dei siste åra vore gjennom ein liten revolusjon, seier Eli Reistad, direktør for næringspolitikk og marknadsregulering hos Felleskjøpet Agri.

Prognosane viser at forventa tilgang er justert ned 54 000 tonn sidan august, men tilseier framleis ei avling over femårssnittet. 

Omsetningsrådet har sett omsetningsavgifta for korn til 2,5 øre/kg, etter framlegg frå styret i Felleskjøpet Agri.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.