Matproduksjon i hele landet, da trenger vi markedsordningene

Markedsordningene er en av grunnpilarene i den norske landbrukspolitikken og er en forutsetning for å nå Stortingets mål om økt norsk matproduksjon.

For å nå dette målet må vi i framtida produsere mer mat på norske ressurser og videreføre den geografiske produksjonsfordelingen. Disse ordningene har i sterk grad bidratt til å opprettholde et stort omfang av norsk matproduksjon gjennom et aktivt landbruk i alle deler av landet. 

- Sikkerhet for avsetning av bondens produkter i markedet og lønnsomhet for bonden gjennom uttak av målpris avtalt i jordbruksforhandlingene er en viktig forutsetning å videreføre kanaliseringspolitikken. Dette har vært hensikten med markedsordningene fra de ble etablert, sier Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri og Norske Felleskjøp.

Regjeringen foreslår i dag endringer på markedsordningen for geitemelk, svin, egg, korn, epler og poteter. I tillegg foreslås det å fjerne en rekke enkeltordninger som i sum vil svekke norsk matproduksjon, særlig i distriktene.

- Vårt utgangspunkt er at vi skal bruke jorda der jorda ligger og ha produksjon i hele landet. Da trenger vi hele verktøykassen, i tillegg til markedsordningene, avslutter Skuterud.

Kalender

16.00-16.01 11. mai 2021

Siste nytt

Marknadsregulator har fått innmeldt overskott av 48 700 tonn matkveite og 8 000 fôrkorn.

Felleskjøpet Agri ber om en bedring i kornøkonomien i sitt innspill til jordbruksforhandlingene, med begrunnelse om at det er marked for økt produksjon av korn og proteinvekster både til mat og fôr. 

Felleskjøpet Agri har godkjend tilbod om kompensasjon for omdisponering av matkveite klasse 5 til fôr.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.