Kor stort er rommet for norsk korn?

Norske Felleskjøp har lagt fram rapporten Rom for bruk av norsk korn.

Rommet for norsk korn er mellom anna påverka av at industrien har behov for råvarer med kvalitetar som ikkje blir dyrka i Norge. I rapporten «Rom for bruk av norsk korn» er behovet for slik import analysert. Analysen er gjort ut frå dagens marknadar for matmjøl og kraftfôr. Rapporten vil bli lagd til grunn for Norske Felleskjøp sine tilrådingar om importkvoter.

Norske Felleskjøp har gått gjennom behovet for importerte korn- og karbohydratråvarer til norsk matmel- og kraftfôrindustri. Bakgrunnen er Norske Felleskjøps rolle som markedsregulator og ansvaret for å gi Landbruksdirektoratet råd om behovet for supplerende import av råvarer for produksjon av kraftfôr og matmel. Disse kvantumsbegrensningene er satt for å beskytte norsk produksjon av korn, og det er Norske Felleskjøp sitt ansvar å legge til rette for at alt norsk korn kan bli brukt i løpet av kornåret.

Importkvoter skal gis for å sikre tilstrekkelig tilgang av råvarer til norsk bakeri- og kraftfôrproduksjon. Ytterligere import ut over dette må begrunnes i vesentlig risiko for redusert dyrehelse eller kvalitet på̊ matmjøl som gir omsetningssvikt for norske bakervarer.

Gjennomgangen viser at det er behov for import av minst 185 000 tonn karbohydratråvarer som ikke dyrkes i Norge. I tillegg trenger kraftfôrindustrien tilgang til minst 200 000 tonn fôrhvete og 50 000 tonn fiber i form av kli. Hvete og kli kan være norsk, om det er tilgang på dette. Økt tilgang til hvete er derfor en nøkkel til å øke norskandelen i kraftfôret, noe som ikke alltid vil være like enkelt under norske forhold.

I rapporten pekes det også på at begrensning av importen til minimumsnivået gir en risiko for driftsmessige ulemper i husdyrproduksjonene og anbefaler at det gis rom for ytterligere import av karbohydratråvarer. Slik import må i tilfelle være faglig begrunnet og sannsynliggjort ut fra hensynet til produksjonsdyras helse.

For matkorn bestemmes rommet for norsk korn først og fremst av tilgang og kvalitet av den norske mathveten, der klassefordeling, proteininnhold og variasjon i glutenkvalitet er de viktigste parameterne.

Se vedlagt rapport.

Kalender

8.00-16.00 14. november 2019

Norske Felleskjøp, Oslo

9.03-15.30 21. januar 2020

Siste nytt

Med årets gode kornavling kan 2 av 3 korn i sesongens brød være norske. Eller du kan velge å bake med bare norsk mel med det nye produktet fra Møllerens!

Norske Felleskjøp har i dag fordelt tilbod om priskompensasjon for omdisponering av matkveite klasse 5 etter sesongen 2019 til bruk i fôr. 

- En streik i Felleskjøpet trumfer mottaksplikten og forsyningsplikten på korn. Det er force majeure – en ekstraordinær hendelse vi ikke har kontroll over, sier Eli Reistad, adm.dir i Norske Felleskjøp. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.