Beredskap på såkorn og matkorn bør styrkes

Lars Fredrik Stuve

Beredskapslagring av såkorn og matkorn kombinert med styrking av økonomien i kornproduksjonen er tiltak som Norske Felleskjøp anbefalte i høringen til Statsbudsjettet 2019.

- Årets tørke har avdekket at norsk kornproduksjon er sårbar, sa adm.dir Lars Fredrik Stuve i Norske Felleskjøp til Næringskomiteens medlemmer under høringen av Statsbudsjettet 2019 i Stortinget i dag.

- En kornavling tilsvarende 54 % av gjennomsnittet de siste 5 årene, gjør 2018 til et katastrofeår. Vi mener dette aktualiserer ytterligere samfunnets behov for å sikre kornberedskapen både gjennom styrket beredskapslagring av såkorn gjennom etableringen av et eget beredskapslager for korn og også gjennom å styrke kornøkonomien på gårdsnivå, sa Lars Fredrik Stuve. Han anbefalte følgende vedtak i Stortinget:

  • Bevilgningene til såkornberedskapen må styrkes i forbindelse med jordbruksoppgjøret 2019.
  • Av hensyn til nasjonal forsyningssikkerhet ber Stortinget om at etableringen av et beredskapslager for korn starter opp i 2019. Stortinget ber Regjeringen sikre finansieringen for oppstart i statsbudsjettet 2019. Stortinget vil fastsette endelig ambisjonsnivå for beredskapslageret når saken behandles høsten 2019.
  • Økte klimakrav for sektoren må følges med økt satsing på forsking og utvikling

Se Norske Felleskjøps skriftlige innspill til Statsbudsjettet med vedlegg

Kalender

9.00-15.30 18. januar 2022

Oslo Kongressenter, Youngs gate 21

Siste nytt

- For andre år på rad aukar innhaldet av norsk korn i brød og kornprodukt. Norsk korndyrking har dei siste åra vore gjennom ein liten revolusjon, seier Eli Reistad, direktør for næringspolitikk og marknadsregulering hos Felleskjøpet Agri.

Prognosane viser at forventa tilgang er justert ned 54 000 tonn sidan august, men tilseier framleis ei avling over femårssnittet. 

Omsetningsrådet har sett omsetningsavgifta for korn til 2,5 øre/kg, etter framlegg frå styret i Felleskjøpet Agri.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.