Fem medlemmer av Stortingets næringskomite deltok i fag- og debattmøte om jordvern under Arendalsuka i august 2015.
I podcasten «Bak maten med Caroline» har Caroline Ålum Solberg besøk av fagsjef i næringspolitikk hos Norske Felleskjøp Per Christian Rålm, og tidligere leder i natur og ungdom Gaute Eiterjord.
- Norske Felleskjøp støtter at partene har gjennomført forenklede forhandlinger. Det sikrer stabilitet og forutsigbarhet inn i årets vekstsesong, sier adm.dir Eli Reistad, som deltok i høringen om jordbruksoppgjøret i Stortingets Næringskomité i dag.
- Jeg er glad for at for at partene har gjennomført forenklede forhandlinger. Det sikrer stabilitet og forutsigbarhet inn i årets vekstsesong, sier Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet.
Det er rom for økt produksjon av både matkorn og fôrkorn her i landet, selv om etterspørselen fram mot 2025 forventes å ha en svak nedgang. Det viser beregninger fra Norske Felleskjøp.
Norske Felleskjøp har på vanlig måte utarbeidet innspill til jordbruksforhandlingene. Det er i dagens situasjon usikkert når og på hvilken måte jordbruksforhandlinger kan gjennomføres.
På Østlandet minker kornarealene i nesten alle kommuner. Og mens grasarealene øker på Østlandet, reduseres de i tradisjonelle grasområder i nord og vest, viser en ny rapport fra AgriAnalyse.
Fra det året du fyller 16 år og ut studietida har du muligheten til å bli med Natur og Ungdom ut på bygda på et gratis sommereventyr! Norske Felleskjøp støtter Grønt Spatak.
Hvordan produseres soya som brukes i norsk kraftfôr?
- Regjeringen bør gjøre grundigere vurderinger om matberedskap enn det som ble gjort idet nylig framlagte statsbudsjettet, sa Eli Reistad i en høring i Stortinget i dag.
- Vi har hatt en riktig arealbruk og arbeidsdeling mellom produksjonene, men kornarealene har minket kraftig siden 1991. Vi må snu denne utviklingen for å øke matproduksjonen på en bærekraftig måte, sier Per Christian Rålm i Norske Felleskjøp.
Tiden er nå inne for å satse spesielt på matbygg, og det bør staten støtte i årets jordbruksoppgjør.
For norsk matproduksjon og ressursutnyttelse vil det være en katastrofe med et stort kutt i forbruket av rødt kjøtt, mener NMBU-professor Odd Magne Harstad.
Det er etterspørsel i markedet og arealgrunnlag for å øke produksjonen av norsk mathvete, fôrhvete og havre. Men kornøkonomien er for dårlig, og risikoen er for høy. Norske Felleskjøp mener at kornøkonomien må styrkes tilsvarende 22 øre pr kg korn for å opprettholde arbeidsdelingen i norsk landbruk. Prisnedskrivingstilskudd på korn må benyttes for å skjerme husdyrprodusentene mot økte kraftfôrpriser.
Astrid Een Thuen i AgriAnalyse er ansatt som ny fagsjef næringspolitikk i Norske Felleskjøp fra 1. juli.
Norske Felleskjøp anbefaler at et beredskapslager for 4 måneders forbruk av matkorn etableres og fylles med korn.
Beredskapslagring av såkorn og matkorn kombinert med styrking av økonomien i kornproduksjonen er tiltak som Norske Felleskjøp anbefalte i høringen til Statsbudsjettet 2019.
- Årets avlingssvikt vil antageligvis redusere Norges sjølforsyningsgrad ned mot 30 – 35 prosent. Beredskapen på matkorn og såkorn bør styrkes. Det meldte Norske Felleskjøp i høringen om endringer i statsbudsjettet 2018 i forbindelse med tørken.
Som markedsregulator i kornsektoren har Norske Felleskjøp gitt sine råd til Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag foran årets jordbruksforhandlinger.
Dyrker vi mer hvete kan vi øke norskandelen i kraftfôret. Hvis kvaliteten er god nok, er det rom for rundt 100 000 tonn mer fôrhvete og også 100 000 tonn mer mathvete enn vi produserer i dag. Det tilsvarer en samlet økning i hvetearealet på 300 000-400 000 dekar.
Han overtar stillingen etter Ole Nikolai Skulberg fra 1. april 2018.
Basisprisen for bygg og havre vert redusert med tre og eitt øre pr kg frå og med måndag 22. februar for at noteringsprisen skal bli mest mogeleg i samsvar med målpris.
Norske Felleskjøp blir avvikla som eige selskap og aktivitetane lagt til Felleskjøpet Agri SA, som er produsentsamvirket for korn.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.