Prognose for marknadsbalanse for norsk korn i 2018/2019

Norske Felleskjøp har vedteke ny prognose for tilgang og forbruk av korn i sesongen 2018/2019.

Prognosen for tilgang av korn er basert på spørjeundersøking hos kornprodusentane og på oppdatering av septemberprognosen med endelege arealtal hausten 2018. I prognosen for behov for korn er det lagt til grunn 10 % vekst i forbruket av kraftfor til drøvtyggere fra i høst og fram til sommeren 2019.

Prognosen gir ein samla tilgang til marknaden av 662 000 tonn korn og 12 000 tonn erter og oljefrø. Dette er 57 % av gjennomsnittet for dei føregåande fem åra. Prognosen inneber ei oppjustering av samla tilgang på totalt 30 000 tonn i forhold til prognosen i september. 

Prognosen er grunnlaget for tildeling av importkvoter for mat- og fôrkorn som blir lagt ut for auksjon av Landbruksdirektoratet 21. november. Det blir foreslått import av 83 000 tonn matkorn i november av i alt 205 000 tonn for sesongen. Til kraftfôrindustrien er det foreslått å auksjonere ut 252 000 tonn i november, av i alt 808 000 tonn importbehov i sesongen. Vidare legg prognosen opp til auksjonering av 3 000 tonn oljefrø i november.

 Prognosedokumentet følgjer vedlagt.

Kalender

9.30-15.00 25. mars 2019

Vitenparken, Ås

9.00-12.00 25. april 2019

Thon Hotel Opera i Oslo

12.00-17.00 25. april 2019

Thon Hotel Opera i Oslo

Siste nytt

Det er etterspørsel i markedet og arealgrunnlag for å øke produksjonen av norsk mathvete, fôrhvete og havre. Men kornøkonomien er for dårlig, og risikoen er for høy. Norske Felleskjøp mener at kornøkonomien må styrkes tilsvarende 22 øre pr kg korn for å opprettholde arbeidsdelingen i norsk landbruk. Prisnedskrivingstilskudd på korn må benyttes for å skjerme husdyrprodusentene mot økte kraftfôrpriser.

Astrid Een Thuen i AgriAnalyse er ansatt som ny fagsjef næringspolitikk i Norske Felleskjøp fra 1. juli.

Avlinga av korn, erter og oljefrø i 2018 er 699 000 tonn eller tilsvarande 55% av avlinga i 2017. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.